/ БГНЕС
Северна Корея е изстреляла три неидентифицирани снаряда от източния си бряг, съобщи армията на Южна Корея, цитирана от световните агенции.

В съобщение на генералния щаб на южнокорейските сили се казва, че армията е засякла три изстрелвания от град в провинция Южен Хамгьон. Според Токио това може да са били балистични ракети. Новото изстрелване става няколко седмици, след като Пхенян сложи край на мораториума си върху изпитанията на ракети с голям обсег.

Миналата седмица, на 2 март, Северна Корея изстреля също два снаряда, които Сеул тогава определи като балистични ракети с малък обсег. Тогава изстрелването беше от района на град Вонсан на източния бряг на страната.

Тези опити идват в момент, в който преговорите между Вашингтон и Пхенян по ядрената и балистичната програма на Северна Корея са в задънена улица. Северна Корея беше дала срок на САЩ до края на миналата година да направи нови предложения в преговорите.

Най-влиятелните жени до лидера на Северна Корея Ким Чен-ун (СНИМКИ)

По повод на днешния опит генералният щаб на южнокорейските сили казва, че както изглежда Пхенян е извършил опити, включващи различни типове пускови установки. Според генералния щаб на южнокорейските сили снарядите са били изстреляни от района на Сондок на източното крайбрежие към Японско море в североизточна посока. Изстреляните обекти са прелетели на максимална височина 50 километра и на разстояние от 200 километра. Това е по-малко разстояние, отколкото при тестовете на 2 март, но пък височината в сравнение с тях е била по-голяма.

От своя страна японското министерство на отбраната обяви, че Северна Корея е изстреляла нещо, което изглежда е било балистични ракети. Такива тестове са забранени на Пхенян по силата на резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Японският премиер Шиндзо Абе определи изстрелванията като сериозен проблем за международната общност, включително за Япония.

На спешно заседание на южнокорейския министерски съвет участниците в него се съгласиха, че тези тестове не допринасят за усилията за постигане на мир в региона.
БТА