/ БТА
Северна Корея е изстреляла над 200 брегови артилерийски снаряда, съобщиха южнокорейските военни, цитирани от Ройтерс.

От Сеул не съобщават за щети, причинени от изстрелите, снарядите са паднали на север от Северната гранична линия (СГЛ), която на практика изпълнява ролята на морска граница между двете Кореи, посочват източниците.

Южна Корея нареди евакуирането на цивилните от остров Йонбьон, който се намира на 10 км от Северна Корея, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Франс прес.

Междувременно севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова за увеличаване на производството на различни ракетни установки, определяйки това като важна задача за подготвеността за "военна конфронтация" с врага, съобщи днес държавната информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

При посещение на завод за производство на самоходни ракетни установки Ким е заявил, че производството на различни установки за тактически и стратегически оръжия е ключова задача за укрепване на капацитета на страната за възпиране на ядрена война.

"Изтъквайки, че позицията и ролята на завода са много важни /.../ предвид преобладаващо тежката ситуация, която изисква страната да е по-солидно подготвена за военен сблъсък с врага, той набеляза задачите, които трябва да бъдат изпълнени от завода", посочва КЦТА.

Белият дом заяви, че Северна Корея наскоро е предоставила на Москва за войната й срещу Украйна балистични ракети и пускови установки, някои от които Русия вече е използвала. От месеци Вашингтон обвинява Пхенян, че доставя военно оборудване на Москва в замяна на което тя оказва техническо съдействие на Северна Корея да развие военния си потенциал. Пхенян отрече твърденията, че доставя оръжия на Москва.

На ключова партийна среща миналата седмица Ким нареди на военните, на предприятията за боеприпаси и тези в сферата на ядрените оръжия да ускорят подготовката за война, тъй като според него политиката на САЩ прави войната неизбежна, припомня Ройтерс.

"(Ким) конкретизира непосредствения план за производство на различни самоходни ракетни установки, дългосрочния план за производство и задачата за производствения капацитет", допълни КЦТА.
Десислава Иванова/БТА