/ БГНЕС
Този път обаче протестиращите бяха далеч по-малобройни
Френски "жълти жилетки", недоволните от социалната и данъчната политика на президента Еманюел Макрон, се събраха на седми поред съботен протест, но бяха доста по-малобройни, предаде Франс прес.
 
Движението, започнало преди месец и половина, отслабна значително в последните две седмици. По данни на правителството миналата събота в протестите са се включили към 38 600 души, докато седмица по-рано те бяха 66 000, а в първия ден на демонстрации - на 17 ноември - 282 000 души.

22 декември: Над 60 задържани в Париж при поредния протест на „жълтите жилетки“
 
Много от участниците в това народно движение, възникнало вън от всякаква политическа или профсъюзна рамка, смятат обаче, че намаляването на числеността им се дължи на коледните и новогодишните празници и прогнозират нови многолюдни протести през януари въпреки отстъпките от страна на правителството.
 
Най-рано се събраха на протест хората в Марсилия - към 900 души. В други градове "жълтите жилетки" предпочетоха да не разкриват предварително планираните акции, за да изненадат силите на реда. Мирни протестни прояви имаше от Марсилия на Средиземно море през Албервил в Алпите до Руан в Нормандия.

8 декември: Напрежение във Франция: Сблъсъци, арести и блокади по пътищата (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
В началото на деня на парижкия булевард "Шан-з-Елизе" все още нямаше никакви протестни групи, но по протежението му имаше дискретно полицейско присъствие. По-късно няколко десетки протестиращи се опитаха да образуват там шествие, но бяха мирно отклонявани от силите за сигурност, посочва Асошиейтед прес.
 
Участниците в днешните протести насочиха гнева си срещу медиите. Няколкостотин демонстранти преминаха в шествие през централите на водещи френски телевизии. Протестиращите, някои от които скандираха "Журналисти - колаборационисти!", минаха край централните офиси на телевизионната мрежа Бе Еф Ем и държавната "Франс Телевизион". Те казаха, че смятат да посетят и други телевизии.

1 декември: Десетки ранени и задържани при сблъсъци в Париж (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Според радио "Франс енфо", близо до студиата на Бе Еф Ем е имало сблъсъци между демонстранти и полиция, посочва ДПА.
 
Някои "жълти жилетки" обвиняват водещите медии, че отразяват благоприятно управлението на президента Макрон и едрия бизнес, и пренебрегват протестите, въпреки че те са основната тема във Франция, откакто на 17 ноември хората излязоха масово на улицата, за да изразят гнева си срещу повишаването на данъците върху горивата.

24 ноември: Над 100 000 души протестираха във Франция, безредици в Париж (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Нови демонстрации се очакват на "Шан-з-Елизе и в новогодишната нощ.
БТА