/ БГНЕС
Френската полиция разпръсна с газ и водни оръдия „жълтите жилетки“, протестиращи на Шанз-Елизе
Шестдесет и пет души бяха задържани в Париж днес при поредния протест на "жълтите жилетки", предаде ДПА, като се позова на радио Франс енфо. Сред арестуваните е Ерик Друе, един от лидерите на протестното движение.
 
Демонстрацията на булевард "Шанз Елизе", в центъра на френската столица, премина до голяма степен мирно. В протеста се включиха едва около 1000 души, което е много по-малко в сравнение с предходните седмици.

Френското правителство изпрати в парламента закона с отстъпките към „жълтите жилетки“

Над 60 задържани в Париж при поредния протест на жълтите жилетки
БГНЕС

Приблизително 100 демонстранти се събраха на моста "Европа" в град Страсбург, близо до границата с Германия. Те предизвикаха временни смущения в трафика, преди силите за сигурност да се намесят. В южния град Перпинян 36-годишен шофьор на автомобил загина вчера, след като се удари в камион, участващ в протестите.

За да разпръсне неколкостотинте "жълти жилетки", протестиращи на Шанз-Елизе в Париж, полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, съобщи телевизия Бе Еф Ем. Наложи се местните ресторанти спешно да приберат масите, изнесени навън, уточни ТАСС.

Френското правителство предложи по 300 евро бонус за изтощените от протестите полицаи

Над 60 задържани в Париж при поредния протест на жълтите жилетки
БГНЕС

 
Демонстранти с жълти жилетки излизат по улиците и блокират пътища във Франция от средата на миналия месец. Протестите доведоха до размирици и сблъсъци с полицията. Движението, което няма национални лидери, първоначално бе насочено срещу планираното повишаване на данъците върху горивата, от което правителството вече се отказа, но то постепенно издигна нови и нови искания, сред които увеличаване на заплатите, орязване на данъци и промени в конституцията, за да могат гражданите да инициират референдуми по политически въпроси, отбелязва ДПА.

Протестите станаха причина за смъртта на десет души, повечето от които загинаха при автомобилни злополуки заради блокирани от демонстрантите пътища.

Френското правителство призна грешките си в кризата с протестите на „жълтите жилетки“

Над 60 задържани в Париж при поредния протест на жълтите жилетки
БГНЕС

Движението на "жълтите жилетки" обаче изглежда губи импулс през последните седмици. Вчера френският парламент одобри закон с мерки за успокояване на демонстрантите.

 

БТА