/ БГНЕС
Арестувани са около 10 души
Митингът в подкрепа на справедливото преброяване на гласовете на президентските избори в САЩ, който се провежда в Манхатън, в центъра на Ню Йорк, доведе до сблъсъци с полицията и задържането на редица участници, съобщава кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

Голямото броене: Все още не е ясен резултатът от изборите в САЩ

Няколко десетки души са се събрали на площад „Вашингтон“. Това са главно поддръжници на демократа Джо Байдън. Те осъждат действащия президент Доналд Тръмп, който призовава за прекратяване на преброяването на гласовете в някои щати.

Участници в движението „Black Lives Matters” се присъединиха към протестиращите. Те започнаха да скандират обиди към служителите на реда, както и към Тръмп, след което започнаха арестите.

"Намалете полицейските разходи! Махни се, Тръмп!", викат активисти. Полицията арестува около 10 души. След това действието продължи в по-тих режим, но в близост до мястото остава блокирано всичко. Полицията отцепи целия район.

Победата на изборите в САЩ виси на косъм с броене в 6 ключови щата (ВИДЕО)

"Президентът Тръмп, който губи изборите, се опитва да извърши преврат", заявява един от протестиращите в интервю за кореспондент на ТАСС. "Той се опитва да спре законното гласуване, което е незаконно и недемократично. Това правят само диктатори. Ние сме тук с искане да се брои всеки глас, да се защити демокрацията и осигури процес на свободно изразяване на волята".

„Не е изненадващо, че полицията в Ню Йорк чрез своя съюз подкрепя президента Тръмп“, каза друг протестиращ. „Полицията нееднократно е проявявала жестокост към протестиращи, защото има политически нагласи и вижда в нас политически опоненти.

За това трябва да се намали финансирането на полицията, която е паравоенното крило на десницата“.
БГНЕС