Доналд Тръмп обяви днес победа срещу опонента си демократа Джо Байдън, въпреки неокончателните резултати от няколко оспорвани щата, които може да решат изхода от американските президентски избори, предаде Ройтерс.
 

"Ще спечелим. Доколкото ми е известно, вече сме спечелили", заяви Тръмп в изявление пред свои симпатизанти. "Скоро ще отпразнувам победата си", каза още той и допълни - "аз много ви благодаря за подкрепата".

"Най-напред искам да благодаря на целия ми екип, готови сме за голямо празненство. Печелим навсякъде. Резултатите са феноменални. Готови сме да излезем и да празнуваме нещо много красиво", каза Тръмп на пресконференция, която подчерта, че е във възможно най-късния час, която е водил досега.

Америка избира президент (ГАЛЕРИЯ)

Социалната мрежа Фейсбук маркира с предупреждение постове от двамата кандидат-президенти - Доналд Тръмп и Джо Байдън, като отбеляза, че преброяването на гласовете все още продължава и да не бързат да се обявяват за победители в изборите.

Но изборните резултати от щати като Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган и Джорджия все още са неясни. Прогнозните резултати на големите телевизии и на "Едисън рисърч" показват, че Тръмп все още не е достигнал необходимите за преизбиране 270 гласа на членове на Избирателната колегия, съобщава БТА.



Президентът добави, че ще сезира Върховния съд заради извършени изборни измами. Той не представи доказателства в подкрепа на твърденията си.

"Някои хора се опитват да попречат на американците да изразят свободно своята воля", допълни той.

"Ние трябва да бъдем много внимателни и да си отваряме очите на четири, докато се извършва преброяването на гласовете", това от своя страна посочи вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.


Тръмп обяви, че печели колебаещите се щати Пенсилвания, Джорджия и Северна Каролина, предаде Ройтерс. Агенцията отбеляза, че все още големите телевизии не са обявили прогнозни резултати от тези щати.

Губернаторът на американския щат Пенсилвания Том Улф отхвърли необоснованото твърдение на президента на САЩ Доналд Тръмп за измама в изборите и подчерта, че неговият щат работи усилено, за да преброи повече от 1 милион изпратени по пощата бюлетини, предаде Ройтерс.

В речта си в Белия дом Тръмп нарече "феноменални" резултатите от вчерашните президентски избори и изрази мнение, че вече е победител.

 
В момента демократът Джо Байдън води със 238 гласа в избирателната колегия пред 213 за републиканеца Доналд Тръмп. За да бъде избран един от двамата кандидати, са необходими 270 гласа.

Сегашният президент спечели щата Тексас, който му носи 38 места в Избирателната колегия, въпреки усилията на демократите да привлекат избирателите от щата на своя страна, предаде Асошиейтед прес. Големият брой предварително подадени бюлетини подхрани надеждите на демократите, че могат да сложат край на десетилетията на поражения в Тексас, където социологическите проучвания показваха, че преднината на Тръмп пред Байдън не е много сериозна. Тръмп обаче постигна втора победа в Тексас след изборите през 2016 г.

Тръмп печели четири от петте гласа от Небраска в Електоралната колегия, а демократът Джо Байдън - един.

Джо Байдън води в щата Уисконсин при обработени 95% от бюлетините, съобщи „Фокс нюз“. Той с минимално предимство изпреварва настоящия държавен глава републиканецът Доналд Тръмп. В Уисконсин Байдън получава 49,4%, а Тръмп – 49,1%.