коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Саудитският крал Салман призова днес държавите членки на Г-20 за "ефективен и координиран отговор" за справяне с епидемията от коронавируса, по време на видеоконференция на лидерите на най-големите световни икономики, предаде Франс прес.

"Трябва да възстановим доверието в световната икономика", добави крал Салман, който председателства тазгодишната среща на Г-20, по време на встъпителната си реч.

"Въпреки важността на индивидуалния отговор на всяка държава, наш дълг е да засилим сътрудничеството и координацията във всички аспекти на приетите икономически политики", подчерта кралят.

Китай не иска новият коронавирус да се нарича "вирусът от Ухан"

Той изтъкна, че е отговорност на най-развитите държави да протегнат ръка на развиващите се страни и на най-слабо развитите като им позволят да укрепят капацитета си и да подобрят инфраструктурата си, за да преодолеят тази криза и нейните последици.

Американският президент Доналд Тръмп, руският държавен глава Владимир Путин, френският им колега Еманюел Макрон и другите лидери от Г-20 провеждат днес видеоконферентна среща, посветена на опит за координиране на усилията срещу заплахата от безпрецедентна рецесия в световната икономика, предизвикана от новия коронавирус.

Пандемията вече удари няколко държави от Г-20, като се започне с Италия, където смъртните случаи са най-много в света - над 7500, по официални данни.

Сенатът на САЩ прие план за подкрепа на американската икономика от 2, 2 трилиона долара, а Германия прие редица мерки а стойност 1100 милиарда евро.

Саудитска Арабия, която е регистрирала над 1000 случаи на коронавирус, а починалите са трима, също въведе план за подкрепа на икономиката на стойност 120 милиарда риала (около 29 милиарда евро).
БТА