/ iStock/Getty Images
Настояването от страна на САЩ било опит "за заклеймяване на Китай"
Китай се противопоставя категорично на настояването на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо новият коронавирус да бъде наричан "вирусът от Ухан", по името на китайския град, където за пръв път бе установен, предаде Асошиейтед прес.

Днес говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан определи това като опит "за заклеймяване на Китай и дискредитиране на китайските усилия с цел отклоняване на вниманието и изместване на отговорността".

В Европа има признаци за забавяне на разпространението на коронавируса

Това "има много зловещ мотив", добави Гън на редовен брифинг за медиите.

Той също така защити усилията на Китай да се справи с вируса и отрече страната да се опитва да прехвърли отговорността на друго място.

Китай е обвиняван в опити за цензуриране на информацията за епидемията в нейната начална фаза, а някои китайски дипломати открито допуснаха, че вирусът може да е бил донесен в Китай от САЩ.

Призивът на Помпейо коронавирусът да бъде наричан"вируса от Ухан" по време на виртуална среща на външните министри от Групата на седемте водещи индустриални страни в света доведе до това останалите страни от Г-7 да се обявят против излизането с обща декларация след разговора.

3,3 милиона американци са останали без работа заради COVID-19

Световната здравна организация и други фактори предупреждават да не се дава на вируса географско наименование поради неговия глобален характер. Дори президентът на САЩ Доналд Тръмп избягва подобна терминология с оглед на това, че според критици тя подклажда дискриминационни нагласи и поведение срещу азиатците и американците от азиатски произход, отбелязва Асошиейтед прес.