Джамал Хашоги
Джамал Хашоги / Gulliver/Getty Images
Саудитски гражданин се е опитал да се представи за убития журналист Джамал Хашоги, като се разхождал из улиците на Истанбул в неговите дрехи. За това свидетелстват записи от камерите за външно наблюдение, с които разполагат разследващите случая, предаде ТАСС.

На показаните от телевизията кадри от 2 октомври се вижда човек, който час и половина след пристигането на Хашоги в саудитското консулство, излиза от черния вход на сградата с изкуствена брада, с очила и в дрехите на журналиста - тъмно сако, сива риза и сиви панталони.

Турските власти назначиха служебна охрана за годеницата на Хашоги

Няколко часа по-късно този човек е заснет и от камерите край една от забележителностите на Истанбул - Синята джамия. След известно време той се преоблякъл в обществена тоалетна и излизайки на улицата, изхвърлил пакет, в който вероятно са се намирали дрехите на Хашоги.

Какво още не знаем около смъртта на журналиста Джамал Хашоги?

Според телевизията "двойникът" на Хашоги е Мустафа ал Мадани, един от петнайсетте саудитски граждани, пристигнали в Истанбул в деня на убийството на журналиста. Турските медии наричат тези хора "групата убийци". Камерите са заснели също как Ал Мадани влиза в консулството през главния вход - без брада, облечен в карирана риза и син панталон. Си Ен Ен отбелязва, че той е напуснал консулството със същите обувки, с които е влязъл.

Саудитска Арабия: Журналистът Хашоги е починал при сбиване в консулството в Истанбул

Според източник на телевизията от турските власти Ал Мадани имал същия ръст и телосложение като Хашоги.

"За екстрадиция или разпит не е нужен двойник. От 6 октомври нашите оценки не са се променили: това е било предумишлено убийство", заявил източникът.

Хашоги изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул. Саудитска Арабия призна през уикенда, че той е починал. Според първоначалната версия на Рияд Хашоги е починал в консулството, след като се сбил с хора, които срещнал там.
БТА