САЩ за първи път с хомосексуалист за министър на сухопътните войски
САЩ за първи път с хомосексуалист за министър на сухопътните войски / Guliver/Getty Images

Американският Сенат потвърди номинацията на Ерик Фанинг за министър на сухопътните войски, предадоха световните агенции.

Обама беше предложил Фанинг преди 8 месеца за поста, но процесът по одобряването му в Сената се проточи. Фанинг е първият открито обявил се хомосексуалист, който става министър на сухопътните войски. Преди той е заемал постовете заместник-министър на военновъздушните сили и началник на кабинета на министъра на отбраната Аштън Картър.

Генерал Лори Робинсън е първата жена начело на бойно командване (ВИДЕО)

В края на януари на изслушване в Сената Фанинг изрази безпокойство от намерението на Пентагона да съкрати числеността на армията от 570 000 на 450 000 души.

САЩ за първи път с хомосексуалист за министър на сухопътните войски
netinfo
Той припомни, че това решение е било взето преди две години с цел бюджетни икономии, но по онова време групировката "Ислямска държава" все още не е била такава очевидна заплаха.

Обама стана първият US президент на корица на списание за гейове (СНИМКИ)

Одобрените на номинацията на Фанинг в Сената се бавеше заради сенатора от Републиканската партия Пат Робъртс от щата Канзас. Когато накрая той получи уверения от Пентагона, че затворници от Гуантанамо няма да бъдат местени в центрове за задържане на сухопътните войски на американска територия, той реши да подкрепи номинацията на Фанинг.

Върховният съд на САЩ призна еднополовите бракове за законно право

Министърът на сухопътните войски е цивилен специалист, отговарящ за въпроси, касаещи личния състав, резервистите, инфраструктурата и покупките.

Източник: БТА