Върховният съд на САЩ призна еднополовите бракове за законно право
Върховният съд на САЩ призна еднополовите бракове за законно право / Guliver/Getty Images

Върховният съд на САЩ постанови, че еднополовите двойки имат правото да сключват брак където и да е в Съединените щати, защото това не противоречи на американската конституция, предаде Асошиейтед прес.

Хомосексуалните двойки вече имат това право в 36 щати и във федералния окръгКолумбия (столицата Вашингтон). Днешното решение на съда, взето с минимално мнозинство от 5 гласа срещу 4, означава, че вече и останалите 14 щати трябва да отменят забраните си върху браковете между гейове и между лесбийки.

Това бе кулминацията на 20-годишното мъдруване на Върховния съд по въпроса за брака и отношенията към и между хомосексуалистите. Съдът трябваше да разреши и юридическия казус, че законите на няколко щата определяха брака като съюз между мъж и жена. Логиката на днешното решение е обвързана с права, гарантирани от конституцията на САЩ, и тя задължава въпросните щатски закони да бъдат обявени за невалидни. "Няма по-здрав съюз от брака", писа по повод днешното решение съдия Антъни Кенеди, подкрепен от 4-ма от по-либералните си колеги във Върховния съд.

Решението няма да влезе в сила незабавно, защото съдът дава на загубилата страна около три седмици за обжалване. Но се очаква някои щатски и околийски чиновници просто да се примирят и да решат, че не поемат голям риск, ако започнат да издават брачни свидетелства на еднополови двойки, отбелязва АП. Президентът Барак Обама приветства в Туитър днес решението на Върховния съд и го нарече "голяма стъпка" към равенство.

Източник: БТА