САЩ потвърдиха, че американски боен самолет е свалил сирийски бомбардировач в провинция Ракка
САЩ потвърдиха, че американски боен самолет е свалил сирийски бомбардировач в провинция Ракка / БГНЕС
САЩ свалиха сирийски самолет, Русия ги обвини в агресия
93956
САЩ свалиха сирийски самолет, Русия ги обвини в агресия
  • САЩ свалиха сирийски самолет, Русия ги обвини в агресия
Русия прекратява всички контакти със САЩ в рамките на меморандума за избягване на инциденти в сирийското въздушно пространство, обяви руското военно министерство. Решението е във връзка със сваления от САЩ сирийски боен самолет до Ракка.

Руската ракетна отбрана ще прихваща всеки самолет в района на операциите ѝ в Сирия, предупредиха от Руското военно министерство.

Русия предупреди САЩ да не закачат сирийските сили

По-рано днес САЩ потвърдиха, че американски боен самолет е свалил сирийски бомбардировач в провинция Ракка, което доведе до ново обтягане на отношенията с Русия. Вашингтон се обоснова, че самолетът е хвърлял бомби по подкрепяните от САЩ сили. Дамаск от своя страна се защити, че самолетът е свален, докато е участвал в мисия срещу джихадисти от „Ислямска държава”.

Това е първият случай, в който водената от САЩ антинтерористична коалиция сваля самолет на режима на президента Башар Асад, който се ползва с подкрепата на Москва. САЩ по-рано атакуваха проправителствени сили и по земя, за да предпазят американските части, разположени близо до границата с Ирак.

През април Кремъл разкритикува Израел за ударите му в Сирия

Няколко часа след валянето на сирийския самолет Москва съобщи, че отново прекратява взаимодействието си със САЩ по меморандума за избягване на инциденти в Сирия.

Руското министерство на отбраната настоява американското военно командване да проведе внимателно разследване на случая и да представи резултатите, както и мерките, които ще предприеме.

Сирия обвини САЩ за смъртта на стотици хора в Дейр аз Зур

От министерството определиха свалянето на сирийския бомбардировач като военна агресия срещу Сирия и цинично нарушаване на суверенитета на страната.

Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, които летят западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия, предупредиха още военното министерство.

Всичко за първото открито нападение на САЩ срещу Сирия четете тук

САЩ трябва да уважават териториалната цялост на Сирия и да се въздържат от едностранни действия в тази страна, коментира пред руски медии министърът на външните работи Сергей Лавров.

Всички свои инициативи и предложения ние съгласуваме със сирийското правителство и смятаме, че всички трябва да постъпват така. Призоваваме САЩ и всички други, които имат свои сили или представители в Сирия, да осигурят координиране на нашата работа.

Позицията на САЩ спрямо Сирия остава загадка за Русия

САЩ и Русия сключиха двустранен меморандум за разбирателство през октомври 2015 г. с цел безопасно провеждане на полети по време на бойни мисии над Сирия.