/ ThinkStock/Getty Images
Въпреки сведенията за възобновена ракетна дейност на КНДР
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да продължи да преговаря със Северна Корея за ядреното й разоръжаване, заяви съветникът на Тръмп за националната сигурност, въпреки сведенията, че КНДР възобновява елементи от ракетната си програма, предаде Ройтерс.

Съобщенията за възобновена ракетна дейност на КНДР пораждат нови въпроси за бъдещето на диалога, който Тръмп води със севернокорейския лидер Ким Чен-ун след неуспеха на втората им среща на върха в Ханой миналата седмица, отбелязва Ройтерс.

Белият дом: Тръмп отказа да сключи лоша сделка с КНДР

Съветникът на Белия дом за националната сигурност Джон Болтън заяви днес, че Тръмп запазва готовност за нови преговори с КНДР по денуклеаризацията й. "Президентът е готов да преговаря отново. Ще видим кога може да се насрочи дата или как може да се развият нещата", каза Болтън за Фокс нюз. Той заяви, че още е рано да се коментират съобщенията за ракетни дейности на Северна Корея. "Имаме много начини за добиване на информация. Ще проучим внимателно ситуацията. Както каза президентът, би било много, много разочароващо, ако са поели в такава посока", каза Болтън.

Същевременно неназован американски представител каза, че САЩ все още мислят, че могат да постигнат окончателна и изцяло проверяема денуклеаризация на Северна Корея до края на мандата на президента Тръмп, изтичащ през януари 2021 г., предадоха АФП и АП.

Втората среща на Ким и Тръмп приключи без споразумение (ВИДЕО)

Представителят поясни, че Вашингтон ще поиска от Пхенян разяснения за причините на възстановяването на севернокорейски полигон за изстрелване на ракети. Представителят допълни, че американската администрация на този етап не е стигнала до никакво точно заключение за случващото се в Северна Корея и за това какво се опитва да направи Пхенян чрез неотдавнашната активност на няколко ракетни обекта.

Представителят допълни, че администрацията не е обезателно съгласна с мнението на анализатори, че активността е знак за севернокорейски гняв след провалилата се среща на високо равнище в Ханой.
БТА