/ iStock/Getty Images
САЩ призоваха държавите да се подготвят за потенциално пускане на ваксина Covid-19 два дни преди президентските избори. Новината дойде не от самите САЩ, а от Франция, която обяви план за икономически разходи след епидемията от коронавирус.

Държави по цял свят се съревновават да пуснат първи ваксина срещу коронавируса, който до момента е убил 850 хиляди души, а заразените с него надхвърлят 25 милиона.

3 милиарда ваксини срещу COVID-19 ще произведе шведско-британски концерн, 400 млн. бройки са за Европа

В писмо, разпространено от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията поискаха от държавите да премахнат бюрокрацията, която може да попречи разпространението на ваксини, като заръката е то да бъде напълно функциониращо до 1 ноември 2020 г.

Това даде основания на любителите на конспирации да заподозрат, че два дни преди президентските избори в САЩ президентът Доналд Тръмп иска да спечели още избиратели, замъглени от страха от вируса, които да го подкрепят именно заради предполагаемият му успех да създаде ваксина срещу коварното заболяване. Датата на планираните избори в САЩ е 3 ноември.

Кунчев: Ваксината срещу коронавирус у нас ще е безплатна (ВИДЕО)

Приоритет за ваксиниране ще получат работници на първа линия, служители в националната сигурност, възрастни хора и членове на уязвими расови и етнически групи, съобщава The ​​New York Times.

AstraZeneca си партнира с Оксфордския университет в Англия, докато Moderna си сътрудничи с Националните здравни институти на САЩ. Pfizer и BioNTech си партнират с третия кандидат за създаването на ваксината.
БГНЕС