ваксина
ваксина / iStock/Getty Images
Британско-шведската фармацевтична компания „AstraZeneca“, която разработва ваксина срещу новия коронавирус с учени от Оксфордския университет, „AstraZeneca“, вече е осигурила необходимия капацитет за производство на 3 милиарда дози от ваксината след нейното създаване. Тя вече е има предварителни споразумения за доставка на 400 милиона дози за САЩ, още 400 милиона дози за европейски страни, вкл. 30 милиона дози за Обединеното кралство. Компанията планира да достави над 1 милиард дози за развиващите се страни.
Компанията разширява производството във Великобритания на едно от най-обещаващите лекарства AZD1222, съобщи „Гардиан“ с позоваване на компанията „Oxford Biomedica“.


Съгласно двустранно споразумение, базираната в Оксфорд компания ще произведе десетки милиони дози от ваксината в рамките на следващите 18 месеца, а след това договорът може да бъде продължен за още един период до 2023 година.

По-рано днес „AstraZeneca“ започна третата фаза на изпитване на ваксината в Съединените щати, в която ще участват 30 000 възрастни американци.

Британско-шведска фармацевтична компания получи разрешение да проведе в Русия третия етап от клиничните изпитвания на AZD1222 за профилактика на новата коронавирусна инфекция сред възрастни, включващ 150 души. Процедурите ще се извършват в четири институции в Санкт Петербург и Москва.