/ БГНЕС, архив
Командването на резервите на ВВС на САЩ обяви, че ескадрила от стелт изтребители от пето поколение F-35A е била пребазирана в германската военновъздушна база Шпангдалем на 16 февруари, за да "възпира агресията и да защитава съюзниците, ако възпирането се провали". В изявлението на командването не се посочва броят на изтребителите, но ескадрилите изтребители на ВВС на САЩ обикновено се състоят от 18 до 24 самолета, включително поддържащи машини, като например танкери за зареждане с гориво във въздуха.

В изявлението, цитирано от немски медии, се казва още, че пребазирането е извършено с "пълното съдействие на германското правителство".

"Разгърнатите F-35 ще засилят готовността, ще укрепят позицията на НАТО за колективна отбрана и ще увеличат още повече възможностите за въздушна интеграция със съюзническите и партньорските държави", заяви командването на ВВС на САЩ.

Генерал Джефри Харигън, командващ военновъздушните сили на САЩ в Европа, твърди в изявлението, че разполагането на повече F-35 в Германия "значително засилва подкрепата ни за отбраната на НАТО". Полковник Крейг Андрей, командир на 388-о изтребително авиокрило - което е преместено в Германия - посочи на свой ред, че маневрата "доказва, че можем бързо да предоставим на нашите ВВС възможностите на F-35A навсякъде по света".

По-рано тази седмица ВВС на САЩ преместиха и шест танкера KC-135 за зареждане с гориво във въздуха в друга германска военновъздушна база - Рамщайн. Пентагонът премести и осем от своите ударни изтребители F-15E в база край полския град Ласк.
БГНЕС