Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / Gulliver/Getty Images
Президентът на Украйна Володимир Зеленски смята, че предишните власти на страната е трябвало да организират референдум по въпроса за членството ѝ в НАТО и едва тогава да вписват съответния текст в конституцията, предаде ТАСС.

„Изобщо смятам, че подобни въпроси трябва да се решават именно с референдум, подобни въпроси трябва да решава само народът и после вече (решенията) да се внасят в конституцията“, каза днес пред журналисти Зеленски, цитиран по агенция РБК-Украйна.

По думите му „повечето страни от НАТО“ също са на мнение, че Украйна не е постъпила правилно, вписвайки текста за НАТО в основния си закон.
Украинският лидер посочи, че днес въпросът за датата на евентуалното влизане на страната в пакта не е остро актуален и Русия според него „използва това като сигнал, оправдание защо те стоят на границата“.

Според Запада Москва е струпала по границата с Украйна над 100 000 военнослужещи и има опасност да нахлуе в съседната страна. Русия отрича да има подобни намерения и съобщи, че започва да изтегля част от силите си от тези региони.

През февруари 2019 г. украинският парламент одобри поправки в конституцията, според която страната се стреми към членство в НАТО. В момента Украйна има статут на партньор на алианса с разширени възможности.
 
БТА