/ iStock/Getty Images
Съединените щати предложиха да споделят ваксини с Китай, за да спрат нарастващите случаи на COVID-19, като заявиха, че овладяването на епидемията е в интерес на света.

Малко вероятно е Китай да приеме предложението на САЩ, които са негов чест противник, след като Пекин инвестира значителни средства в дипломацията за Covid, която включва изпращане на ваксини собствено производство по целия свят.

"Важно е всички страни да се съсредоточат върху ваксинирането на хората и осигуряването на лесен достъп до тестове и лечение", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"САЩ са най-големият донор на ваксини Covid-19 по света. Готови сме да продължим да подкрепяме хората по света, включително и в Китай, с тази и други здравни помощи, свързани с Covid", каза Прайс.

"Това е в интерес на останалата част от света. Нашите ваксини срещу COVID-19 са безопасни и ефективни и ние сме ги предоставили на страни по целия свят, независимо или въпреки всякакви политически разногласия."

Прайс заяви, че новата вълна в Китай, втората по големина икономика в света, има както човешка, така и икономическа цена.

"Не само за КНР, но и за продължаващото икономическо възстановяване на международната общност е важно КНР да е в състояние да овладее тази епидемия", каза той.

Китай, където преди три години за първи път беше открит COVID-19, доскоро провеждаше политика на нулеви случаи, която включваше строги локдауни.

Комунистическото ръководство внезапно промени курса си след редки обществени протести, но голяма част от населението остава неваксинирано, особено възрастните хора.

Служители на крематориуми в Китай заявиха пред АФП, че се борят да се справят с рязкото увеличаване на броя на смъртните случаи.

Китайската домашна ваксина Sinopharm има 79% ефикасност срещу симптоми и хоспитализация след две дози, съобщи Световната здравна организация през юни, в сравнение с около 95% ефективност на произведените в САЩ ваксини на Moderna и Pfizer.
БГНЕС