Опашки от хора, които искат да се тестват за COVID-19, се оформиха пред клиниките в редица китайски болници, предаде Ройтерс. Информацията идва на фона на нарастващите случаи на симптоми след предприетите от китайските власти действия по отхлабване на строгите ограничения в страната.

Миналата сряда Китай реши да направи промени в политиката си в опит да се приближи до повечето други страни по света, които решиха да отменят мерките и да живеят с вируса.

Задължителното тестване преди повечето дейности на обществени места отпадна, а утре ще бъде спряно и задължителното мобилно приложение, което се използваше за проследяване на 1,4-милиардното население на Китай. От министерството на промишлеността и информационните технологии увериха, че огромното количество лични данни, събрани чрез него, ще бъде изтрито.

Китай обяви общо смекчаване на COVID ограниченията

Всички квартали на финансовия център Шанхай от утре ще се считат за места без риск от COVID-19, съобщи местната администрация, което означава край на домашните локдауни. Специалният кюар код, изискван да се сканира преди посещение на обществени места в града също ще отпадне, посочва ТАСС.

Китайското правителство обяви също днес, че посещенията в клиниките за тестване са се повишили шестнадесет пъти спрямо предишната седмица и са достигнали до 22 000 на ден, информира Ройтерс.

Въпреки това данните на официалните власти показват спад в регистрираните случаи - вчера те са били 8626 спрямо 10 597 през съботния ден. 
Китай постепенно възстановява и вътрешните си полети, като те вече са двойно повече от предишната седмица.
 
БТА