Доналд Тръмп и Владимир Путин
Доналд Тръмп и Владимир Путин / БГНЕС
Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ са поканили руския президент Владимир Путин във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Тръмп и Путин ще се срещнат за кратко и в Париж на 11 ноември, по време на честванията на стогодишнината от края на Първата световна война, добави Болтън на пресконференция в грузинската столица Тбилиси. Той отбеляза, че парижката им среща ще бъде кратка.

Двамата президенти са се срещали няколко пъти в кулоарите на международни форуми, но са имали само една двустранна среща на високо равнище през юли във финландската столица.

Путин се пошегува с герба на САЩ

След срещата Тръмп беше обвинен от опонентите си и дори от някои членове на собствената му Републиканска партия, че не е успял да заеме твърда позиция срещу руския лидер.

Темата за посещение на Путин в САЩ е заредена с високо напрежение, защото американските разузнавателни агенции твърдят, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г., за да помогне на Тръмп да спечели. Русия отрича всякаква намеса, отбелязва агенцията.

Тръмп е казвал, че е в интерес на САЩ да установят солидни работни отношения с Путин.

Тръмп изтегля САЩ от сключен преди 30 години договор с Русия за ликвидиране на ракети

На пресконоференцията в Тбилиси Болтън изтъкна, че Вашингтон е предприел всички необходими санкции срещу Русия заради войната й срещу Грузия през 2008 г.

Войната доведе до признаването от Русия на два отцепили се от Тбилиси грузински региона - Южна Осетия и Абхазия, за независими държави.

Руският печат: САЩ и Русия са стигнали точката на замръзване

Президентският съветник каза още, че в момента Вашингтон обмисля дали да наложи допълнителни санкции на Русия заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания.
БТА