Край парламента в Лондон се издигна „Нацупеното бебе Тръмп“
Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза на премиера на Великобритания Тереза Мей, че САЩ ще постигнат "много важно търговско споразумение" с Обединеното кралство след Брекзит, предаде Ройтерс.

Gulliver/Getty Images

"Мисля, че ще имаме много, много важно търговско споразумение. То ще е много справедливо споразумение и мисля, че е нещо, което и двамата искаме да постигнем". Това заяви Тръмп пред Мей и бизнес лидерите в началото на кръгла маса днес. "Ще го направим", добави той.

Gulliver/Getty Images

Тръмп благодари на Мей за фантастичната работа, която е свършила досега и каза, че не знае какви са плановете й, но тя трябва да продължи да следи случващото се.
Мей се очаква да подаде оставка в петък, 7 юни, но ще остане на поста си, докато бъде избран наследникът й.

Доналд Тръмп пристигна на официално посещение във Великобритания

Gulliver/Getty Images

Американският президент и Мей се срещнаха с ръководителите на американски и британски компании през втория ден от посещението на Тръмп във Великобритания. По-късно те ще дадат пресконференция. "Ние сме най-големият ви партньор. Мисля, че има чудесна възможност да разширим партньорството си, особено сега", добави Тръмп.

Gulliver/Getty Images

Междувременно гигантски оранжев балон, изобразяващ Доналд Тръмп като нацупено бебе с памперс и мобилен телефон, се издигна край британския парламент, преди един от най-големите досега протести срещу чуждестранен лидер, предаде Ройтерс.

Gulliver/Getty Images

Шестметровият надуваем обект беше пуснат от площада пред парламента в 9.00 ч. тази сутрин. 42-годишният Лио Мъри, който е един от създателите на балона, каза: "Опитваме се да напомним на президента колко нежелан е в тази страна. Опитваме се също безгрижно да подчертаем силата на чувствата срещу Доналд Тръмп и неговата политика на омраза". "Искаме както да накараме хората да се засмеят, така и да поставим въпроса сериозно", каза той.
 
Балонът, използван за пръв път миналата година при тогавашното посещение на Тръмп, се издигна на метри над земята. Тръмп и съпругата му Мелания пристигнаха вчера на тридневно държавно посещение - пищно събитие, което снощи включваше банкет в Бъкингамския дворец.

Gulliver/Getty Images

Привърженици на Тръмп посочиха, че е обидно да се отнасяш подигравателно към най-близкия съюзник на Великобритания. Демонстрантите обаче получиха тактическа подкрепа от кмета на Лондон Садик Хан, който многократно влиза в сблъсък с президента и даде позволение за пускането на балона. Малко преди да пристигне, Тръмп нарече кмета "пълен неудачник", а в миналото го е обвинявал, че не прави достатъчно, за да спре смъртоносните терористични атаки в Лондон.
 
На банкета на кралицата: Мелания Тръмп с Dior, Кейт с диадема на принцеса Даяна (СНИМКИ)

Също в центъра на Лондон демонстранти срещу Тръмп поставиха днес огромна негова скулптура, която го изобразява как пуска текстове в Twitter, седнал на златна тоалетна чиния, предаде ДПА. Роботизираният Тръмп пише туитове, докато повтаря емблематични фрази на американския президент като "Вие сте фалшиви новини" и "Аз съм много стабилен гений".
БТА