/ iStock/Getty Images
Американското Управление за контрол на хранителните продукти и лекарствата окончателно одобри за приложение ваксината срещу коронавирус, разработена от американската компания Pfizer и германската BioNTech, съобщиха световните информационни агенции.

Досега препаратът беше сертифициран по ускорена процедура за използване в извънредни обстоятелства от декември миналата година.

Южна Корея подписа договор с Pfizer за доставка на ваксини

Ваксината се разпространява под името "Комирнати" за профилактика срещу COVID-19 при лица над 16 години.

За децата от 12 до 15 години разрешението е още за използване в извънредни обстоятелства.

Американските власти се надяват, че окончателното одобрение ще успокои хората и ще се увеличи интересът към ваксината.

Ефектът на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer отслабва леко след пет месеца

Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата, както и регулационните органи в Европа, първоначално разреши ваксината на Pfizer да бъде използвана в извънредни обстоятелства след двумесечни изпитания с 44 000 души. През този период обикновено се проявяват сериозните странични ефекти.

Окончателно одобрение обикновено се дава след шестмесечни изпитания. Pfizer продължи наблюденията в реални условия. Дори и след стотици милиони поставени дози сериозни странични ефекти - като болки в гърдите и възпаление на сърцето при младежите, остават изключително редки, подчертаха от Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата.

Pfizer и Moderna са вдигнали цените на ваксините срещу коронавирус

Що се отнася до ефикасността, шестмесечното проследяване на ваксината на Pfizer показва, че тя е 97 процента срещу тежко боледуване от COVID-19. Защитата срещу леко боледуване намалява малко - от 96 процента през първите два месеца след втората доза до 84 процента след шест месеца.

Данните обаче са отпреди да започне да се разпространява силно заразният вариант Делта, но и при него ваксината остава ефикасна срещу тежки форми на болестта.
БТА