/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че САЩ ще отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг, защото Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона, съобщиха осведомителните агенции.

Франс прес: Светът иска да избегне война за ваксини, Тръмп играе соло

"Китай наруши обещанията си пред света за гарантиране на автономията на Хонконг",
каза той на пресконференция в Белия дом. "Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай", каза американският лидер.
 
 

BREAKING: Donald Trump has announced that the US will be "terminating its relationship" with the World Health Organisation

Публикувахте от Sky News в Петък, 29 май 2020 г.

Тръмп обяви също, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация (СЗО) и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве.

Тръмп пие хидроксихлорохин и се гневи на СЗО

Тръмп обвини СЗО, че не е извършила очакваните от нея необходими реформи, имайки предвид безпокойството на САЩ заради начина, по който е реагирала на пандемията от коронавируса, и се е предоверила на информацията, която е получавала от Китай.

"Прикриването от Китай на уханския вирус позволи заразата да се разпространи по целия свят", заяви американският президент.     
БТА