Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
В кризата от коронавирус Тръмп заплашва СЗО с окончателно спиране на плащанията на САЩ и напускане на организацията, ако до 30 дни СЗО не постигне "подобрения". Същевременно стана ясно, че Тръмп пие хидроксихлорохин, пише Deutsche Welle.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Световната здравна организация с напускането на САЩ и окончателно спиране на плащанията. Той дава на СЗО трийсет дни, в които организацията трябвало да отбележи "значителни подобрения". В противен случай Щатите ще преустановят всички плащания към СЗО, както и да преосмислят членството си в организацията, става ясно от писмо до директора на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, което Тръмп публикува в профила си в Туитър.

"Грешките на СЗО излизат на света прекалено скъпо"

"Ясно е, че грешките, които допуснахте Вие и Вашата организация относно пандемията, излизат на света прекалено скъпо", пише Тръмп. Американският президент подчертава, че не може да допусне парите на американските данъкоплатци да отиват за една организация, която не служи на американските интереси.

Тръмп е възмутен най-вече от отношението на СЗО към Китай. Заради лошото управление на организацията и сляпото доверие към данните от Китай епидемията се е влошила драматично и разпространила из целия свят, критикува той. В писмото от 4 страници американският президент говори за "опасна липса" на независимост от Китай. Критици в САЩ упрекват Тръмп, че търси изкупителна жертва, за да отмести вниманието от своята бавна реакция в началото на кризата.

През април Тръмп временно преустанови плащанията на САЩ към СЗО. Сега заплашва да спре напълно вноските на САЩ. По-малко от една четвърт от бюджета на СЗО, чието главно седалище е в Женева, се състои от задължителните вноски на държавите-членки. САЩ са най-големият платец. За 2020 и 2021 са предвидени плащания от по почти 116 милиона долара. Към тях се прибавят и доброволни плащания. Общата сума на плащанията на САЩ (задължителна вноска и доброволни плащания) отговарят на 15% от бюджета на СЗО. За двете горепосочени години вноските на Китай са в размер на по 57 милиона долара. А през 2018 и 2019 са били дори в размер на 37,9 милиона долара. Докато за тези две изминали години Щатите са плащали почти толкова, колкото е предвидено за 2020 и 2021.

Тръмп пие на своя глава хидроксихлорохин

Същевременно стана ясно, че от близо седмица и половина Доналд Тръмп приема препарата срещу малария хидроксихлорохин като превенция срещу новия коронавирус. Защото така намира за добре, както казва той самият. "Чух много добри неща за това лекарство", обясни Тръмп в Белия дом. Според него, много лекари и медицински сестри също приемали медикамента превантивно. Лекарят на Белия дом знае, че президентът приема лекарството.

Още през март Тръмп нарече хидроксихлорохина "божи дар". В края на април обаче Американската агенция за контрол на храните и лекарствата FDA предупреди, че няма доказателства за положително действие на това лекарство при новия коронавирус. От FDA дори посочиха, че приемът на хидроксихлорохин засилва риска от възникването на животозастрашаващи проблеми със сърдечния ритъм. Според едно изследване от април, приемането на медикамента заедно с определен антибиотик повишава риска от летален изход.

Тръмп шокира с предложения за лечението на Covid-19

Доналд Тръмп обяви, че освен хидроксихлорохин приема и цинк, за да подсили имунната си система. Не е ясно дали 73-годишният президент пие лекарството срещу малария превантивно срещу Ковид-19 или пък за да облекчи симптомите на вече настъпило заболяване от новата болест. Тръмп многократно е подчертавал, че всички досега направени му тестове срещу новия коронавирус са били отрицателни.

От избухването на пандемията от коронавриус досега в Щатите са се заразили над 1,5 милиона души, според официалните данни. Жертвите на Ковид-19 в САЩ са над 90 000.
Deutsche Welle