/ Gulliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп бе остро разкритикуван от лекарската общност, след като предложи да се проучи дали коронавирусът може да бъде лекуван с инжектиране на дезинфектант в тялото, предаде Би Би Си.

Той също така предложи предложи на брифинг телата на пациентитен да бъдат подлагани на ултравиолетова светлина – идея, която бе отхвърлена от лекар.
В същото време Уилям Брайън, и.д. шеф на дирекцията за наука и технологии в министерството на вътрешната сигурност представи на брифинга проучване, според което слънчевата светлина намалява предаването на вируса, а дезинфектантът го убива.

Отбелязвайки, че резултатите от изследването трябва да се приемат предпазливо, Тръмп предложи бъдещи действия в тази насока.

„Да предположим, че подложим тялото на силна – ултравиолетова или просто много мощна светлина“, каза президентът, обръщайки се към д-р Дебора Биркс, координатор за коронавируса в Белия дом.

Тръмп смята, че новината за сърдечна операция на Ким Чен-ун е фалшива

„И след това може светлината да бъде вкарана в тялото – през кожата или по някакъв друг начин. Мисля, че казахте, че ще изпробвате това също. Звучи интересно“, продължи държавният глава:

„След това идва дезинфектантът, който действа за минута. И има ли начин ние да направим нещо като например инжекция..“.

Според Тръмп Съединените щати са "близо до ваксина" за Covid-19, но не са "близо до масовото тестване". Той подчерта, че в крайна сметка ще бъде направена ваксина, тъй като в редица страни са одобрени опити с проектоваксини.

Доналд Тръмп добави, че САЩ всеки ден учат "повече за врага", визирайки коронавируса. Той подчерта, че изследванията показват, че коронавирусът оцелява по-добре в студено и сухо време, отколкото в горещи и влажни условия.

Коронавирусът умира бързо на слънце, въпреки че "фалшивите новини" по-рано отхвърлиха идеята, заяви президентът.

На редовната пресконференция на Работната група за коронавируса в четвъртък, Белият дом разкри ново проучване на Министерството на вътрешната сигурност, което се казва, че вирусът умира по-бързо на слънчева светлина. Проучването също така показва, че по-високата влажност също убива вируса по-бързо.