САЩ дали милиони по проект за влиянието на алкохола върху маймуните
САЩ дали милиони по проект за влиянието на алкохола върху маймуните / снимка: Guliver/Getty Images

Министерство на здравеопазването на САЩ е отделило 3,2 милиона долара за запой на маймуни. Целта е изследване на ефекта върху мускулите на тялото на приматите от прекомерната консумация на алкохол, съобщава в. "Вашингтон таймс", цитиран от БГНЕС.

Това не е единственият подобен проект. Университетът в Мисури например е заделил близо 70 хиляди долара за проучване дали SMS-съобщенията мотивират учениците да пият по-малко и по този начин да се намалят вредните последици от консумацията на алкохол.

През последните години здравното министерство харчи пари за такива проекти като изучаване на тръпката у пилотите, управляващи самолетите пияни, пише БГНЕС.

При проучване, проведено в периода 2008-2010 г., пък се наблюдават хора на възраст под 30 години, които играят покер докато се наливат с алкохол. След сравняване на резултатите, се изчисляват постиженията на пияните и на трезвите играчи. За това са похарчени 154 688 долара.

Дейвид Уилямс, президент на Алианса за защита на интересите на американските данъкоплатци, е уверен, че бюджетът на правителствения център за изследване на проблемите на здравеопазването и биомедицината е "прекалено раздут и изтичат пари за изследвания, които нямат почти никаква полза за обществото".