/ БГНЕС

Резултатите от парламентарните избори, проведени вчера в Черна гора, показват само един мандат разлика между двете големи коалиции – управляващата и опозицията, съобщава МИА.

Центърът за мониторинг и изследвания (CEMI) заяви, че въз основа на 100 процента от преброените гласове Демократическата партия на социалистите (ДПС) и коалицията „Решително за Черна гора“ са спечелили 35,41 процента от гласовете, или 30 места, докато „За бъдещето на Черна гора "има 32,81 процента или 27 места. Опозицията "Мирът е нашата нация" спечели 12,7 процента, социалдемократите 4,09, бошняшката партия 3,74%, СДП 3,1%, „Черно на бяло“ 5,5% и албанската коалиция - 1,35%.

Демократичният фронт обяви победата на опозицията с думите: „Берлинската стена падна“, докато държавният глава и президент на ДПС Мило Джуканович подчерта, че неговата партия спечели 30 от 81 места и обяви, че борбата за мнозинството продължава. Той каза, че традиционно имат 40 мандата със своите партньори и че борбата остава за един мандат, който ще означава мнозинство.

Лидерът на коалицията "Мирът е нашата нация" Александър Бечич заяви, че Черна гора пише история и че вече не е единствената държава в света, която никога не е сменяла правителството си по време на избори. Той каза, че доказано решението на опозицията да влезе в няколко силни колони се оказа ключово за историческия резултат от парламентарните избори.

Не се налагахме, имахме модел за всеки гражданин да има избор и за първи път не беше използван нито един глас, каза Бечич.

Поддръжници на настоящата опозиция излязоха масово, за да отпразнуват историческата победа. Лидерът на коалиция "За бъдещето на Черна гора" Здравко Кривокапич се присъедини към събралите се граждани, които празнуват с музика и знамена пред църквата на Христовото Възкресение в Подгорица, където го приветства черногорско- приморския митрополит Амфилохий.

В парламентарните избори участваха единадесет партии и коалиции, а 540 026 граждани имаха право на глас.