Барак Обама и Ангела Меркел
Барак Обама и Ангела Меркел / БГНЕС
По-малко от година след напускането на Белия дом Барак Обама започна да осребрява опита си на Уолстрийт. Практика, която, нека да припомним, бе повод за критики срещу Хилари Клинтън по време на последната предизборна кампания.

Бившият президент демократ в понеделник идната седмица ще бъде звездата на конференция, събираща елита в сектора на здравеопазването, организирана от инвестиционната банка Cantor Fitzgerald в Ню Йорк от 25 до 27 септември, съобщиха два източника на АФП. Очаква се Обама да произнесе реч на форума и след това да отговаря на въпроси, свързани със здравеопазването, допълниха същите източници, пожелали анонимност.

Какво пише в писмото, което Обама остави на Тръмп в Овалния кабинет?

За това представяне, което вероятно няма да превиши два часа, той сигурно ще получи близо 400 000 долара, заяви един от източниците. През август първият чернокож президент на САЩ участва също в среща на високо равнище, за която получил такъв хонорар.  Обама записа в автобиографията си и друга реч, произнесена миналата седмица във Вашингтон на конференция, организирана от американския фонд Carlyle.

Тръмп публикува колаж, на който "затъмнява" Обама (СНИМКА)

Тези речи са първите, които Барак Обама произнася на Уолстрийт, след като на 20 януари напуска Овалния кабинет. От май обаче той е получил възнаграждения за шест други изяви на престижни форуми в Италия, Германия, Шотландия, Канада, Индонезия и Южна Корея.

Коментар на Обама стана най-харесвания туит в историята

Очаква се Обама да влезе в тази роля и на конференции, събиращи представители на световния елит на 29 септември в Торонто и през януари в Ню Йорк в една синагога. "Платените речи позволиха на президента Обама да осигури 2 милиона долара за програми за образование и подпомагане при намиране на работа на необлагодетелствани младежи от Чикаго", написа до АФП Кевин Люис, говорител на бившия президент.

Никой не забеляза, че 8 години Барак Обама носеше един и същ смокинг

При все това този "бизнес" на Уолстрийт крие опасност да породи бунт в неговата собствена партия, която трескаво търси изявени лидери и в която той е нравствен авторитет. След поражението на Хилари Клинтън, Бърни Сандър и сенаторката Елизабет Уорън, лидери на левицата в демократичната партия, известни с враждебността си към финансите, изглежда налагат основните теми.

Барак Обама присъства на форум в Чикаския университет, което бе първата му публична проява, откакто предаде президентския пост на Доналд Тръмп
БГНЕС, архив


"Този тип изяви, които освен това са много добре платени, могат да накърнят репутацията му сред представителите на лявото крило в партията и да засилят усещането, че демократите са партия на елитите", коментира Ранди Албелда, преподавателка в Масачузетския университет в Бостън.

Пет случая, в които Обама усмихна света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Взаимоотношенията между Барак Обама и Уолстрийт не са еднозначни: американските финансисти все още не са преглътнали критиките на бившия президент, който през 2010 година в разгара на кампанията за затягане на финансовите регламенти определи техните практики като "опасни".

Барак Обама навърши 56 (СНИМКИ)

В същото време администрацията на Обама не изправи нито един голям банкер пред съда, въпреки че именно техните грешки доведоха до финансовата криза от 2008 година. Освен това администрацията на Обама не раздроби големите банки. Преди бившия президент на САЩ и други правителствени лидери на големи демокрации са получавали тлъсти суми, за да споделят опита си пред високопоставени финансови кръгове.
БТА