/ Gettyimages
Отдавнашна и изискана традиция в Белия дом е отиващият си президент да оставя на своя приемник писмо, което новият президент намира в Овалния кабинет, пише агенция Франс прес.
Писмото на Барак Обама до Доналд Тръмп, за чието съдържание се съобщава седем месеца след излизането му от Белия дом, съдържа един основен съвет: отвъд суровостта на политическите битки никога да не забравя важността на демократичните институции.

Тръмп публикува колаж, на който "затъмнява" Обама (СНИМКА)

Писмото на 44-ия до 45-ия президент на САЩ се състои от около 300 думи и придобива особено значение след хаотичните седмици в управленито на Тръмп, критикуван в собствени си лагер за неяснотата на позициите му след расовото насилие в Шарлотсвил.

Коментар на Обама стана най-харесвания туит в историята

Писмото, копие от което бе получено в АФП, започва с обръщението: "Скъпи господен президент" и с поздравления за началото на великолепното приключение - президентсктоо управление. "Милиони хора заложиха надеждите си на вас, и всички ние, независимо от партиите, се надяваме на по-голямо процъфтяване и сигурност при вашето управление". Обама изтъква, че президентският пост в САЩ е уникален и за него няма "проста рецепта". Той подчертава важността на американското водачество в света: "На нас, с действията ни и примера, който даваме, е поверено да поддържаме международния ред, който бе създаден след края на Студената война и от който зависи нашето процъфтяване и сигурността ни".

Вижте снимки на Белия дом след ремонта (СНИМКИ)

"Ние сме временно на този пост и това ни прави пазители на демократичните институции и традиции, каквито са правовата държава, разделението на властите, защитата на гражданските права, за които са се сражавали предците ни. Каквито и да са напреженията във всекидневната политика, трябва да оставим тези инструменти на нашата демокрация поне толкова силни, колкото сме ги заварили".

Тръмп зове американците към единство и любов

Последният съвет на Обама към Тръмп е в динамиката на събитията и под натиска на отговорностите да отделя време с приятелите и семейството си. "Те ще Ви помагат да преодолявате трудните моменти, които са неизбежни", пише Обама.
БТА