/ БГНЕС
Бившият директор на основания от Алексей Навални Фонд за борба с корупцията Роман Рубанов е обявен за издирване във връзка с криминално разследване, става ясно от информация на сайта на руското МВР.

На сайта е поставена картичка със снимката на издирвания, написано е „Роман Рубанов, година на раждане 1980 г.“. Рубанов е издирван по „член на наказателния кодекс“, но не се уточнява кой.

Руски блогър, критичен към властите, беше осъден на 6 години затвор

Сътрудникът на Навални Леонид Волков потвърди пред в. „Ведомости“, че Рубанов е обявен за издирване, при това още преди месец. Обвинението срещу него било за „неизпълнение на съдебно решение“ за отстраняването на клипа „За вас той не е Димата“.

В блога си и Навални потвърди издирването на близкия до него Рубанов. Разследването, свързано с клипа, продължава. Самият Навални подчертава, че няма да отстрани клипа от своя адрес в YouTube.

ФБК направи обществено достояние филм за премиера Дмитрий Медведев - „За вас той не е Димата“, през май 2017 г. От него става ясно, че бизнесменът Алишер Усманов изглежда е дал подкуп на Медведев като дарил поземлена собственост с постройки върху нея в село Знаменское на фонда „Соцгорпроект“. По-късно съд в Москва удовлетвори иска на Усманов към Навални и ФБК за защита на честта и достойнството, постанови невярната информация да бъде отстранена от филма, по-конкретно за подкупа. Само че и до днес филмът е достъпен на адреса на Навални.

Арестуваха руския опозиционер Навални на излизане ...от ареста (ВИДЕО)

През февруари миналата година Рубанов беше задържан на московското летище „Шереметиево“. Съдът го постави в ареста за десет дена за организирането на несанкционирани действия: Рубанов разпространил в Туитър съобщение на Навални за часа и мястото за провеждане на протест „Стачка на избирателите“ на 28 януари 2018 г.

Рубланов напусна поста директор на ФБК през декември 2018 г.
БГНЕС