/ iStock/Getty Images
Активността на руските спецслужби в Германия е съизмерима с времената на Студената война, според шефа на германското контраразузнаване, според когото Москва значително е разширила обхвата на дейността си в страната, предаде ДПА.

Русия има "много сложни разузнавателни интереси в Германия в почти всички области на политиката", каза Томас Ханделванг, шеф на Службата за защита на конституцията (германското контраразузнаване).

"Методите стават по-груби, а средствата - по-брутални", каза той пред в."Велт ам зонтаг" в интервю.

Цветлин Йовчев: Разузнавателната мрежа на Русия у нас трябва да се търси на високо ниво

Ханделванг посочи като пример убийството на грузински гражданин в Берлин през 2019 г., което според службата е извършено от руски агенти.

Междувременно Бруно Кал, директор на германската служба за външно разузнаване (BND), предупреди, че страната му трябва да бъде нащрек за действията на Русия и Китай.
"Просто помислете за доминацията на други сили, които искат да ни наложат волята си", каза той.

Кал добави, че се наблюдава промяна в морала, прибягване към по-груби и безскрупулни действия, а интересите се преследват по все по-незавоалиран начин от преди.

Все пак според Халденванг крайнодесният екстремизъм отново е най-голямата заплаха за демокрацията и сигурността в Германия. Той посочи терористични мрежи, както и групи и политически партии от крайната десница. Шефът на контраразузнаването спомена също опасности от страна на крайната левица и радикалния ислям.
БТА