/ БГНЕС
Коледа днес по юлианския календар освен Руската празнуват Ерусалимската, Полската, Грузинската, Сръбската православни църкви и атонските манастири
Руският патриарх Кирил отслужи коледна литургия тази нощ в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва в присъствието на няколко хиляди души, информира Риа Новости.

Преди началото на литургията той пожела на съвременниците си в епохата на прогреса да обединят силата на разума с добротата и справедливостта.

На службата присъства премиера Дмитрий Медведев заедно със съпругата си Светлана, заобиколени от възпитаници на неделни училища.

Москва руски патриарх Коледа
БГНЕС

Президентът Владимир Путин посрещна Коледа в Санкт Петербург, където присъства на празничната литургия в Спасо-Преображенската катедрала. Той предаде на катедралата икона на Богородица "Тихвинска" и в отговор получи от настоятеля икона на Казанската Богородица.

По-късно днес телевизия "Росия 1" ще излъчи традиционното коледно интервю на патриарха. Той ще посети някое от социалните учреждения на руската столица, ще поздрави децата, поканени за коледната елха в катедралата "Христос Спасител", и оттам ще се свърже по телемост с космонавтите на Международната космическа станция.

Коледа днес по юлианския календар освен Руската празнуват Ерусалимската, Полската, Грузинската, Сръбската православни църкви и атонските манастири.
БТА