Руски военни ще обучават сирийските кюрди

/ Thinkstock/Getty Images
Руски военни ще обучават кюрдските сили в Сирия, съобщи кюрдски представител. Това е първият подобен ангажимент на Русия към кюрдските Сили за народна защита (YPG), които контролират значителна част в Северна Сирия.
 
Смята се, че тази стъпка ще разгневи турската страна, защото тя смята YPG за терористична групировка. "Между нашите сили и руските части в Сирия бе подписано споразумение, те ще ни обучават в модерни военни тактики", заяви говорителя на YPG Редур Джелил.

По думите му това е първото подобно споразумение, въпреки че "ние имахме сътрудничество в Алепо", добави той. Споразумението е в рамките на борбата срещу тероризма, то бе подписано в неделя и влиза в сила от понеделник (бел.ред. от днес), поясни още говорителят.
 
Русия изразява предпазлив оптимизъм за постигането на мирно споразумение за Сирия

Руски сили вече присъстват в тренировъчния лагер в района Африн, един от трите автономни кантона, които кюрдите управляват в северна Сирия, поясни Джелил.
 
YPG е скелетът на Сирийските демократични сили (СДС), които са подкрепяни от ръководената от САЩ международна коалиция. СДС включва не само кюрдски, но и арабски бойци. Те прогониха терористичната групировка "Ислямска държава" от редица региони в Северна Сирия.
 
Политологът Аарън Щейн от базирания в САЩ Атлантически съвет заяви, че Русия се стреми да си партнира с кюрдите, които се превръщат в значителна сила в Сирия, всеки случай те са „най-важният недържавен актьор в Сирия заедно с "Ал Кайда". "Те ще имат тежка дума за бъдещето на Сирия", убеден е политологът.
БГНЕС