/ БГНЕС, архив
Необходими са още няколко кръга на преговори за мир в Сирия, за да се достигне до съгласие. Това заяви специалният пратеник на ООН в азиатската държава Стафан де Мистура в писмено обръщение до страните по конфликта.

Не се намери военно решение на конфликта в Сирия (ВИДЕО)

"Моля ви да бъдете готови да се включите в един непрекъснат и всеобхватен процес през идните седмици и месеци. Ако искаме да успеем, ще ни трябват няколко кръга от преговори", изтъква той.
 
Пратеникът формулира и някои правила около дебатите, най-важният от които е "зачитане на другите". "Никой няма право да поставя под въпрос легитимността на другите", пише той.
 

БГНЕС, архив


До този момент не е имало разговори "очи в очи" между двете страни. Стафан де Мистура очерта три основни въпроса, които трябва да бъдат обсъдени - управление, конституция и избори.

По неговите думи до края на текущата сесия ще има по-дълбоко и споделено разбиране за това как да се процедира при следващите разговори.
 
Междусирийските преговори дават надежди, Русия прояви разбиране към опозицията

Макар сирийското правителство и бунтовниците срещу режима да се срещнаха в Женева преди броени дни, преговорите бяха помрачени от два самоубийствени атентата срещу държавни бази в град Хомс вчера.
 
Очаква се този кръг на преговори да продължи до 5 март.
БГНЕС