/ БГНЕС
Извършителят на самоубийствения атентат в Санкт Петербург вчера бе идентифициран като Акбаржон Джалилов, роден в Киргизстан през 1995 г., обяви говорител на киргизстанските служби за сигурност, цитиран от Франс прес.

Жертвите на атентата в Санкт Петербург са вече 14 души

14 души загинаха, а 49 човека са пострадалите, настанени в болница, след експлозия в метрото в Санкт Петербург в понеделник. 11 човека са загинали на местопроизшествието, един на път на болницата, а двама при приемането в лечебно заведение, гласят последните данни на властите, потвърдени от здравната министърка Вероника Скворцова.

Експлозията разтърси влак на метрото между две станции в руския град в понеделник следобед. Влакът се е движил от станция „Сенная площадь“ към станция "Технологичен институт". Експлозията е причинена от взривно устройство, твърдят медиите. Властите започнаха разследване за терористичен акт, проверяват и други версии.

Джалилов е бил родом от южния киргизстански град Ош. Той вероятно е получил руско гражданство. Заподозреният извършител на атентата в Санкт Петербург вчера е руски гражданин, роден в Киргизстан, заяви малко по-рано представител на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на тази бивша съветска република в Централна Азия, цитиран от Ройтерс.

Взрив в метрото в Санкт Петербург взе жертви

Той каза пред руската агенция Интерфакс, че киргизстанските спецслужби контактуват с руските във връзка с взрива в метрото на северния руски град. Киргизстан е получил от Русия официално искане да идентифицира заподозрения.

Киргизстан - преобладаващо мюсюлманска бивша съветска република в Централна Азия с население от 6 милиона души - е близък политически съюзник на Русия, отбелязва Ройтерс. В страната има руска военна база.
Най-малко 7000 граждани на бивши съветски републики, сред които около 2900 руснаци, са се присъединили към джихадистки групировки в Сирия и Ирак, най-вече към "Ислямска държава", посочва Франс прес.
АФП отбелязва, че до момента никой не е поел отговорност за атентата в Санкт Петербург. "Ислямска държава" призова да бъдат извършвани атаки срещу Русия заради намесата й в Сирия в подкрепа на президента Башар ал Асад, припомня в същото време агенцията.

Малко по-рано днес високопоставен представител на казахстанските власти, цитиран от Ройтерс, потвърди, че руски гражданин от централноазиатски произход е заподозрян за смъртоносния атентат в Санкт Петербург.

Нургали Билисбеков, заместник-председател на казахстанския Комитет за национална сигурност (КНС), уточни, че заподозреният е роден в Централна Азия, но не е от Казахстан. КНС работи с руските служби за сигурност и обменя информация с тях в рамките на разследването на нападението, допълни той.По-рано медии разпространиха хипотезата, че в атентата може да е замесен казахстанският гражданин Максим Аришев, роден през 1996 г., отбелязва ТАСС. Билисбеков опроверга категорично тези твърдения.

Вижте снимки от Санкт Петербург тук

Според източници на Интерфакс останки, намерени на мястото на взрива, сочат, че той е бил предизвикан от атентатор самоубиец, но окончателни изводи ще бъдат направени въз основа на ДНК проби. Властите са установили
Мъжът, заснет на камерите за наблюдение и заподозрян по-рано за участие в нападението, сам се е явил в полицията и е заявил, че няма нищо общо с експлозията, посочва Интерфакс.