Единадесет души загинаха, а 45 човека пострадаха при взрив в метрото в Санкт Петербург. Разследват се причините за трагедията. Няма данни за пострадали българи.
 
Експлозията е разтърсила влак на метрото между две станции в Санкт Петербург в понеделник следобед. Влакът се е движил от станция „Сенная площадь“ към станция "Технологичен институт". "Ярка светлина", "силна експлозия", "кръв и суматоха" - така описват експлозията очевидци. По думите им експлозията е станала в тунела между двете станции,  във втория вагон от влака. Само един взрив е станал в метрото на Санкт Петербург, категорични са разследващите. Пътниците от метрото били евакуирани, а подземната железница бе затворена заради случилото се. Следственият комитет съобщи, че е започнало разследване за терористичен акт, ще бъдат проверени и други версии.

Вижте снимки от Санкт Петербург тук

Според съобщения в медиите експлозията е причинена от самоделно взривно устройство, което вероятно е било допълнено с поразяващи елементи. Според тях устройството вероятно е било оставено във влака преди той да се насочи от метростанция „Сенная площадь“ към станция „Технологически институт“.
 
Според данните на властите седем човека са загинали на място при експлозията, един е починал в линейката, а други двама при приемането в болницата. Хоспитализирани са 37 човека. Състоянието на шестима от тях е тежко, съобщи руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова.
 
 Националния антитерористичен комитет предупреди медиите, че е недопустимо да разпространяват догадки за взрива в метрото на Санкт Петербург. "Искаме да предупредим всички средства за масова информация в никакъв случай да не разпространяват догадки и предположения. Това внася напрежение сред гражданите. Чух съобщения, че не бил един взрив, а няколко, но ние не разполагаме с такива данни", заяви ръководителят на Информационния център на НАК Андрей Пржездомски в ефира на канал "Россия-24".

Няма данни за пострадали българи при взрива в метрото в Санкт Петербург

НАК потвърди, че на метростанция „Площадь Восстания“ е било открито и обезвредено самоделно взривно устройство, предава ТАСС. Това заяви за телевизионен канал ръководителят на информационния център на НАК Андрей Пржездомский.
 

„На метростанция „Площадь Восстания“ в Санкт Петербург е било открито и своевременно обезвредено самоделно взривно устройство“, каза Пржездомский и отбеляза, че това „е било направено бързо и професионално“.
 
Неизбухнало взривно устройство е намерено на друга метростанция в Санкт Петербург

Той отбеляза, че антитерористичният комитет съобщава точна и проверена информация. "Скоро ще разпространим съобщение за събитията. Бих искал да се ръководим по реална информация", призова Пржездомски.
 
 
Предполагаемият организатор на взрива в петербургския метрополитен, според някои данни, е попаднал в обхвата на камери за видеонаблюдение, съобщи за агенция Интерфакс анонимен осведомен източник. По думите му камерите в метрото са заснели вероятния организатор на взрива.

Взрив избухна в метрото в Санкт Петербург
БГНЕС

Путин за взрива в метрото: Разследват се всички версии, включително и тероризъм

По непотвърдени засега данни взривното устройство е било оставено във вагона в чанта. Интерфакс засега не разполага с официално потвърждение на тази информация.

По-рано източник съобщи за агенцията, че във вагона е избухнало самоделно взривно устройство, може би напълнено с поразяващи елементи. Мощността на взрива е била 200-300 грама тротилов еквивалент. Бомбата е била оставена във вагона, сиреч не става дума за терорист самоубиец, посочва Интерфакс.
 
 
Затягат се мерките за сигурност на транспортни обекти в Русия. Властите на Москва затегнаха мерките за сигурност в метрото след експлозията в Санкт Петербург, предаде Асошиейтед прес, като се позова на заместник-кмета на руската столица. Мерките за сигурност ще бъдат затегнати на всички важни транспорти обекти в цялата страна след взрива в Санкт Петербург, съобщи руският Национален антитерористичен комитет (НАК). Сред обектите със засилени мерки за сигурност е летище Пулково, отбелязва ТАСС.