Взрив избухна в метрото в Санкт Петербург
Взрив избухна в метрото в Санкт Петербург / БГНЕС
Германският министър на външните работи Зигмар Габриел заяви, че изпитва дълбока тъга, след като е научил за днешната смъртоносна експлозия в метрото на Санкт Петербург, предаде Асошиейтед прес.

Подробности за експлозията в Санкт Петербург четете тук

Въпреки че причината за взрива все още не е потвърдена, Габриел каза: "Доста неща точно сега показват, че това е коварна атака срещу невинни хора, които просто са пътували с метрото, за да вършат ежедневната си работа". Габриел допълни, че в мислите си е "с нашите приятели в Русия, с жертвите и техните семейства в тези мрачни часове".

Снимки от Санкт Петербург вижте в галерията тук

Сирия изрази солидарност с Русия и осъди експлозията в метрото на Санкт Петербург, предаде ТАСС, като се позова на изявление на сирийското министерство на външните работи, разпространено от държавната информационна агенция САНА.

Европейският съюз също е поднесел съболезнования на целия народ на Русия и продължава да следи новините, свързани със Санкт Петербург, каза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя заяви, че е изразила съболезнования пред руския външен министър Сергей Лавров.

Путин за взрива в метрото: Разследват се всички версии, включително и тероризъм

Когато ЕС получи повече подробности за взрива в метрото, ще излезе с по-точна реакция, допълни Могерини.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поднесе съболезнования на народа на Русия във връзка с взрива в Санкт Петербург. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече "ужасно нещо" взрива в метрото на Санкт Петербург, предадоха Ройтерс и Франс прес. "Ужасно, това се случва в целия свят, това е нещо абсолютно ужасно", написа Тръмп в Туитър.
 
БТА