Марина Овсянникова
Марина Овсянникова / БГНЕС
Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова, която стана известна със своя протест в ефир срещу войната на Русия в Украйна, потвърди днес, че е избягала от домашен арест по обвинения в разпространение на фалшиви новини, предаде Ройтерс.

"Смятам се за напълно невинна и тъй като нашата държава отказва да се съобразява със собствените си закони, аз отказвам да се съобразя с мярката за задържане, наложена ми към 30 септември 2022 г., и се освобождавам от нея", заяви Овсянникова в Телеграм.

Нейният адвокат каза, че тя трябвало да се яви днес сутринта пред съд в Москва, но следователите не са могли да установят нейното местонахождение.

Журналистката беше поставена под двумесечен домашен арест през август заради протест през юли, когато тя застана на брега на реката срещу Кремъл и издигна плакат, на който бе написано, че руският президент Владимир Путин е убиец, а неговите войници са фашисти.



Ако бъде призната за виновна в разпространение на фалшиви новини за руските въоръжени сили, Овсянникова може да получи присъда до 10 години затвор.
Нейният домашен арест трябваше да продължи до 9 октомври, но държавната телевизия Ар Ти съобщи в събота, че тя е избягала с 11-годишната си дъщеря и не е известно къде се намира.

В понеделник името ѝ фигурираше в онлайн списъка на министерството на вътрешните работи с издирвани лица, придружено от снимка.

В своето изявление в Телеграм 44-годишната журналистка потвърди, че е избягала и разкритикува текста от наказателния кодекс, използван срещу нея. Тя заяви, че е преследвана заради "казване на истината".

Русия прие нови закони срещу дискредитирането или разпространението на "умишлено невярна информация" за въоръжените сили на 4 март, осем дни след нахлуването в Украйна.

Овсянникова придоби международна известност през март, когато излезе пред камерите в телевизионно студио по време на вечерните новини на руския "Първи канал" с плакат, на който пишеше "Спрете войната" и "Те ви лъжат".
БТА