Дмитрий Медведев
Дмитрий Медведев / БГНЕС
Долната камара на руския парламент утвърди с голямо мнозинство Дмитрий Медведев за следващ министър-председател, предадоха Ройтерс и Франс прес. В подкрепа на Медведев гласуваха 374 депутати в Държавната дума, 56 бяха против, без нито един въздържал се.

Комунистическата партия и левите националисти от "Справедлива Русия" предварително обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Медведев. Управляващата политическа партия "Единна Русия" има 339 места в 430-местната долна камара.

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за четвърти път (СНИМКИ/ВИДЕО)

52-годишният юрист Медведев е начело на руското правителство от 2012 г. Президентът на Русия Владимир Путин, който в понеделник положи клетва и започна четвъртия си мандат, веднага предложи Медведев за следващ премиер и поиска от депутатите да подкрепят кандидатурата му.

Дмитрий Медведев
БГНЕС

Путин предложи отново Дмитрий Медведев за премиер на Русия

Медведев каза днес на пленарно заседание на Думата, че Русия ще трябва да похарчи допълнително поне 8 трилиона рубли (125 милиарда долара) за 6 години, за да постигне икономическите цели в майския указ, подписан от президента Путин тази седмица, и че засега няма планове за промени в общото подоходно облагане.

Общият обем на средствата за реализиране на майския указ ще бъде увеличен с една трета и ще достигне около 25 трилиона рубли.

Медведев даде имената на кандидатите за вицепремиери в новия си кабинет

Премиерът Медведев добави, че правителството скоро ще подготви предложения за промени в пенсионната възраст и че "тази година е особено важно да се синхронизира бюджетното планиране с подготовката на основните направления на дейността на правителството, както и с работата в рамките на държавните програми", предаде ТАСС.

Непопулярен и с редки публични прояви, Медведев беше обвинен в корупция от главния опонент на Кремъл Алексей Навални, който мобилизира хиляди демонстранти срещу него, посочва АФП.

Дмитрий Медведев
БГНЕС

БТА