Русия призова Обама да промени курса към Украйна и Грузия
Русия призова Обама да промени курса към Украйна и Грузия / снимка: БГНЕС

Русия призова новоизбраният американски президент Барак Обама да прекрати "антируската политика", която демонстрира Вашингтон, предлагайки бърз прием в НАТО на Украйна и Грузия, предаде Ройтерс. Според заместник-външния министър Сергей Рябков тази политика е дестабилизирала Украйна и е съдействала за избухването миналото лято на войната в Южна Осетия.

"Ще ми се да вярвам, че новите хора в Белия дом ще се поучат от грешките на предшествениците си ", каза Рябков в интервю, публикувано от руското външно министерство.

На срещата на върха на НАТО миналата година европейски страни начело с Германия и Франция не подкрепиха искането на САЩ за предоставяне на Украйна и Грузия на пътна карта за присъединяване. Заявено бе, че нито едната от двете страни не е готова и евентуално членство би било излишно предизвикателство към Москва, която разглежда бившите съветски страни като част от зоната си на влияние.

Ние не сме против двустранните отношения на САЩ с Украйна и Грузия. Същевременно обаче не възнамеряваме да си затваряме очите, при положение че насоката на подобни връзки започва да влияе отрицателно на руските интереси в областта на националната сигурност, отбеляза Рябков.

Това напълно се отнася за антируското по същността си поощряване на политиката за бързо приемане в НАТО на Киев и Тбилиси. Цената е всеизвестна, подчерта заместник-министърът, цитирайки нестабилното състояние на Украйна и грузинското нападение срещу Южна Осетия.