/ Istock
Басманният районен съд в Москва е постановил задочен арест на четирима сътрудници на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, съобщи „Индипендънт“.

В списъка на съда са председателят на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални Мария Певчих, говорителят на опозиционера Кира Ярмиш, руският журналист Дмитрий Низовцев и ръководителят на отдела за изследване на общественото мнение на ФБК Анна Бирюкова.

Всички руски опозиционери, арестувани задочно, живеят в чужбина и са обвинени в организиране на екстремистка организация. През юни миналата година Москва включи ФБК в списъка на "нежеланите организации", а през декември 2022 г. я обяви за "чуждестранен агент".

Певчих, бивш ръководител на следствения отдел на ФБК, е обвинен и във вандализъм и разпространение на фалшиви новини за армията, което обикновено означава информация, оспорваща официалната позиция на руското правителство за войната в Украйна.

Ярмиш и Низовцев също са обвинени в разпространение на фалшиви новини за армията, а Бирюкова е обвинена в оправдаване на тероризма. Русия често използва фалшиви наказателни обвинения, за да репресира вътрешната опозиция.

Навални от затвора: Русия на Путин ще се срине, един ден ще погледнем натам и няма да го има

Производството за фалшиви новини и оправдаване на тероризъм е започнало през август 2022 г., а производството за организиране на екстремистка организация, в което участват ФБК и щабът на Навални, е започнало преди пълномащабното нахлуване на Русия.

Според руските власти руският опозиционер остава в наказателна колония в отдалечено селище северно от Полярния кръг, при "тежки условия" и ограничен достъп до кореспонденция.

През август 2020 г. дисидентът беше осъден на 19 години затвор по обвинения в "екстремизъм". Той отрече всички обвинения.
БГНЕС