Алексей Навални
Алексей Навални / БГНЕС
Подложеният на жестоки репресии критик на Кремъл Алексей Навални се оплаква, че е бил отровен, нападнат и лишен от подходящи медицински грижи, но тази седмица той разкри, че е изправен пред ново предизвикателство: принуден е да слуша пропутински поп певец всяка сутрин в 5 часа, съобщи „Гардиън“.

47-годишният Навални, бивш адвокат, който стана известен преди повече от десетилетие, като се подигра с елита на президента Владимир Путин и изказа твърдения за огромна корупция, сега се намира в затвор на около 60 км северно от Полярния кръг.

Осъден на престой в затвора до 74-годишна възраст по обвинения, които според него са били скалъпени, за да не бъде допуснат до политиката, Навални заяви, че сутрешният му режим сега се състои в слушане на руския национален химн, преди да му пуснат "Аз съм руснак" - патриотична песен, изпълнявана от пропутински певец на име "Шаман".

Шаман, чието истинско име е Ярослав Дронов, е на гребена на вълната на военния патриотизъм, за да се превърне в основна фигура в държавната телевизия, и е една от знаменитостите, които официално предлагат на Путин да се кандидатира отново за президентския пост през март.

Неговата песен, която понякога изпълнява, облечен в черен кожен костюм с лента на ръката в цветовете на руското знаме - "Аз съм руснак" - разказва за това, че руснаците не могат да бъдат "пречупени", "отиват докрай" и носят кръвта на бащите си.

32-годишният певец предизвика полемика през ноември, когато симулира взривяването на ядрена бомба на концерт, излъчван по държавната телевизия, натискайки червен бутон в макетно ядрено куфарче, след което около него избухнаха фойерверки.

В съобщение на Х, подготвено от негови съюзници, Навални описа сюрреалистичната си сутрешна рутина.

"Певецът Шаман стана известен, когато вече бях в затвора, така че не можех нито да го виждам, нито да слушам музиката му. Но знаех, че той се е превърнал в главния певец на Путин. И че главната му песен е "Аз съм руснак"", твърди Навални.

Навални от затвора: Русия на Путин ще се срине, един ден ще погледнем натам и няма да го има

"Разбира се, че ми беше любопитно да я чуя, но къде можех да я слушам в затвора. И тогава ме заведоха в Ямал (мястото, където се намира арктическият му затвор). И тук всеки ден в 5 часа сутринта чуваме командата: "Ставай!", последвана от руския химн, а веднага след това звучи втората по важност песен на страната - "Аз съм руснак" на Шаман", съобщи дисидентът.

„Иронията се състои в това, че държавната пропаганда някога е изтъквала факта, че той е марширувал с руските националисти на ежегодните шествия, а сега, години по-късно, му пускат ултранационалистическа поп песен с възпитателна цел, докато прави сутрешната си гимнастика в затвора“, добави той.

"Ако трябва да бъда честен, все още не съм сигурен, че правилно разбирам какво е пост-ирония и мета-ирония. Но ако не е това, то какво е?", пошегува се Навални.
БГНЕС