/ iStock/Getty Images
Русия е успяла да се изключи пробно от глобалния интернет по време на тестове през юни и юли. Това съобщи московският вестник "РБК", като се позовава на документи от работна група за подобряване на интернет сигурността в страната, предаде Ройтерс.

Руски хакери ударили банковия сектор и критичната инфраструктура на Германия

В края на 2019 г. Русия прие т.нар. закон за суверенен интернет, който цели да предпази страната от евентуално отрязване от чуждестранната инфраструктура. Мотивът за мярката е да се отговори на това, което Русия нарича "агресивен характер" на стратегията на САЩ за национална кибернетична сигурност.

Новото законодателство засили контрола на Москва върху глобалната мрежа и разтревожи защитниците на свободата на словото, които се опасяват, че властите ще имат повече възможности да следят киберпространството.

Според "РБК", по предварителна оценка, тестовете с участието на всички големи телекомуникационни компании в Русия от 15 юни до 15 юли са били успешни. "Целта на тестовете е била да се определи способността на "Рунет" да работи в случай на външни смущения, блокирания и други заплахи", казва източник на вестника.
ФБР разследва близо 100 кибератаки с искане на откуп, някои от тях водят до Русия

Друг източник добавя, че е била изпробвана възможността за физическото изключване на руската част от интернет.
БТА