/ Gulliver/Getty Images
Русия вече е на крачка от излизане от ключов договор за ограничаване на ядрените оръжия със САЩ, след като Държавната дума прие с абсолютно мнозинство от 417 гласа, внесеният от руския президент Владимир Путин законопроект за прекратяване на участието в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) от 1987 г., предадоха АП и ТАСС.

ООН: Международната система за контрол на въоръженията се срива

Стъпката бе предприета, след като през февруари САЩ изпратиха уведомление за намерението да се изтеглят от ДРСМО след шест месеца, ако Русия не започне отново да го спазва. Русия отрече да го е нарушавала и на свой ред обвини САЩ, че не го спазват.

Путин предупреди САЩ да не разполагат нови ракети в Европа, като каза, че Русия ще отговори с разполагане на най-нови ракетни системи, способни да достигнат мишените си за много кратко време.

Тръмп изтегля САЩ от сключен преди 30 години договор с Русия за ликвидиране на ракети

Приетият от Думата закон трябва да влезе в сила от деня на официалното му публикуване. Съветът на федерацията - Горната камара на руския парламент, може да разгледа закона на заседание на 26 юни, отбелязва ТАСС.
БТА