/ ThinkStock/Getty Images
Ключовите елементи от международната система за контрол на въоръженията се сриват, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който призова да се запази американско-руският Договор за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег от 1987 г. и да се избегне нова надпревара в ядреното въоръжаване, предаде Франс прес.

Русия ще отвърне, ако САЩ разположат ракети в Европа
 
"Основните елементи на международната структура за контрол на въоръженията рухват. Продължаващото напълно безнаказано използване на химически оръжия води до ново разпространение на оръжия, а хиляди цивилни продължават да умират от употребата на незаконно леко стрелково оръжие и използването в градски райони на експлозиви, които са предвидени за бойното поле", каза Гутериш на Конференцията на ООН по разоръжаването в Женева.

Британският министър на отбраната призова Русия да спре да предизвиква Запада
 
Освен това "новите оръжейни технологии усилват рисковете по начин, който още не разбираме, и дори не можем да си представим", добави той.
 
"Нужна ни е нова визия за контрола над въоръженията в настоящия сложен контекст на международната сигурност", подчерта генералният секретар на ООН.

Столтенберг: НАТО иска да спаси Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег
 
Гутериш изрази съжаление, че държавите вече се стремят да постигнат сигурност не чрез дипломация, а чрез разработване и трупане на нови оръжия.
 
"Положението е особено опасно по отношение на ядрените оръжия", отбеляза той.
 
САЩ се изтеглиха от ракетния им договор с Русия от 1987 г., след като обвиниха Москва, че го нарушава. В отговор Русия също се изтегли от договора и разкритикува "измислените обвинения" на САЩ, с които те според нея оправдават изтеглянето си. Ако позициите на двете страни не се променят, през август договорът ще престане да действа.
 
"Без договора за ликвидирането на ракети със среден и малък обсег светът ще стане по-несигурен и по-нестабилен. Тази несигурност и нестабилност ще бъдат силно усетени тук, в Европа", заяви Гутериш.
БТА