/ БГНЕС
Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обвини Русия, че "се опитва да вкара Запада в нова надпревара във въоръжаването", каквато той не иска. В изказване на Мюнхенската конференция по сигурността Уилямсън призова Москва да постави ново начало на отношенията си със западните страни посредством диалог, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че в първото си участие в ежегодния форум Уилямсън е говорил с войнствен тон за поведението на Русия. В същото време той предложи на Москва "различен тип отношения".

НАТО: Русия има последна възможност да се върне към договора за ракетите

"НАТО е по-важна днес, защото един стар противник отново е много сериозно в играта", каза британският министър на отбраната. Той добави, че Русия "се опитва да вкара Запада в нова надпревара във въоръжаването, от каквато той просто не е заинтересован и не иска, правейки света по-малко сигурно място".

В началото на този месец Русия се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, след като САЩ обявиха, че се ще оттеглят до 6 месеца от датиращото от края на Студената война споразумение, ако тя не спре да го нарушава, припомня Ройтерс.

САЩ спират да изпълняват задълженията си по ракетен договор с Русия

Очаква се руският министър на външните работи Сергей Лавров да говори на конференцията в Мюнхен, където ще има възможност да отговори на Уилямсън.

В редки публични коментари, директорът на британското външно разузнаване Ми-6 Алекс Йънгър каза в Мюнхен, че "Русия любопитно се чувства заплашена от качеството на западните институции и западните съюзи".

"Даваме им наистина, наистина ясно да разберат, че каквото и да се опитват да постигнат с тази съгласувана кампания на прикрити и открити действия за принизяване на качеството на нашите институции и съюзи, тя няма да проработи", заяви той.
БТА