Румъния определи отлагането за Шенген като компромисна, но разумна формула
Румъния определи отлагането за Шенген като компромисна, но разумна формула / снимка: БГНЕС

Румънският външен министър Теодор Баконски заяви, че отлагането на вземане на решение за присъединяването на Румъния към Шенген е "компромисна формула", която оставя "дискусията отворена", и уточни, че румънската държава ще се опита да убеди Холандия и Финландия да променят позицията си, предаде Аджерпрес.

"Това е компромисна формула, която оставя дискусията отворена. Струва ми се, че е най-разумната за нас", заяви Баконски, след като стана ясно решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи до 17 октомври да продължат допълнителни консултации по въпроса за приемането на България и Румъния в зоната.

Баконски заяви, че румънската държава ще се опита да убеди Холандия и Финландия, които се противопоставят на присъединяването на Румъния и България към Шенген, да променят позицията си, допълва БТА.

"Имахме постоянен диалог с всички страни членки, включително и в Ню Йорк, и продължаваме да работим за това да убедим холандците и финландците", заяви министърът. Той посочи, че Румъния е получила уверения от останалите страни членки на ЕС, че ще подкрепят присъединяването й към Шенген.

Румънският вътрешен министър Траян Игаш заяви след прекратяването на дискусията за присъединяването на Румъния и България към Шенген, че вярва, че Холандия и Финландия ще променят мнението си, предаде информационният сайт Зиаре. "Тръгваме с увереността, че цялата тази ситуация може да бъде освободена от напрежение в скоро време", заяви Игаш, като изрази готовността на Румъния за дискусии, които да сложат край на настоящия блокаж. Игаш уточни, че 19 страни са се обявили в подкрепа на Румъния. "Голяма част от тях признаха напредъка, който Румъния е постигнала. Мнозинството от тях заявиха, че не е нормално правилата да се променят по време на играта", заяви министърът. Той добави, че Румъния е била готова да приеме и компромисното решение за присъединяване на етапи, предложено от Франция и Германия, но дори и този подход не е довел до успех.

"Има резерви от страна на две държави - Холандия и Финландия. Разговарях с двамата представители и не разбирам изявленията на холандските колеги по отношение на правовата държава в Румъния, при условие че повечето фирми, повечето капитал, инвестиран в Румъния, идва от Холандия. Ако холандските бизнесмени имат доверие да инвестират в Румъния, не мисля, че можем да приемем такова изявление", подчерта Игаш.