/ istock
Румънското Министерство на отбраната публикува проектозакон "за осъществяване в мирно време на военните мисии и операции на територията на румънската държава" - инициатива, която, след като бъде одобрена в парламента, би позволила на румънската армия да сваля включително и руски бойни дронове, прелитащи през територията на страната, съобщава телевизия Диджи 24.

Чолаку: Руските дронове над Румъния, не са имали цели на територията на страната

От началото на войната в Украйна множество руски дронове са преминавали през въздушното пространство или са падали на румънска територия. В един от последните случаи Министерството на отбраната вдигна изтребители F-16, "за да наблюдават ситуацията", без обаче армията да се намесва по какъвто и да е начин за свалянето им.

Досега представителите на министерството твърдяха по отношение на руските дронове, които прелитаха през въздушното пространство на Румъния, че не могат да бъдат сваляни, защото няма законодателство в този аспект, отбелязва телевизията.

Румъния откри части от дрон близо до границата с Украйна

Според министерството действащото национално законодателство в областта на отбраната "не включва разпоредби, които да регламентират осъществяването на някои военни операции в мирно време на националната територия".  

"Съществува законодателен вакуум по отношение на използването на способностите на чуждестранните въоръжени сили, разположени в Румъния, за противодействие с некинетични или кинетични средства на конкретни рискове и заплахи. По този начин съществуващата правна рамка предлага ограничени възможности по отношение на използването на способностите на румънската армия в мирно време на територията на румънската държава, когато не са изпълнени условията или не е въведено извънредно положение", отбелязва министерството.

Дронове летят над военна база в Румъния, подозират руски шпионаж

Според инициаторите на проекта, след като той бъде одобрен, "се създава поетапен, пропорционален и превантивен отбранителен отговор в случай на въоръжена агресия срещу съседна държава, окупацията чрез военни средства на нейната територия или части от нея, налагането на блокади или каквито и да е действия, които противоречат на Хартата на ООН и международното право".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Ваня Накова/БТА