Българският президент Румен Радев и египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси разговаряха в Кайро
Българският президент Румен Радев и египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси разговаряха в Кайро / БГНЕС
От сигурността в Близкия изток и Северна Африка зависи сигурността и стабилността на Европа
Президентът Румен Радев се срещна с египетския държавен глава Абдел Фатах ас Сиси
101115
Президентът Румен Радев се срещна с египетския държавен глава Абдел Фатах ас Сиси
  • Президентът Румен Радев се срещна с египетския държавен глава Абдел Фатах ас Сиси
От сигурността в региона на Близкия изток и Северна Африка зависи и сигурността и стабилността на Европа - около това се обединиха българският държавен глава Румен Радев и египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси в Кайро.
 
В рамките на официалното посещение на Румен Радев в египетската столица е било обсъдено и развитието на двустранните отношения между България и Египет в различни области, а българският президент отправи покана към Ас Сиси да посети България.

Българският президент Румен Радев и египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси разговаряха в Кайро
БГНЕС

„Имахме възможността да обсъдим предизвикателствата пред нашия регион, както и общите действия в отговор на тези предизвикателства, защото никоя страна не е способна да се справи сама днес“, каза президентът Румен Радев.
 
„Направихме и задълбочен преглед на нашите двустранни отношения. Със задоволство констатирахме добрата правно-договорна база. Тя обаче има нужда от нови споразумения, които да отговорят на нашите повишени амбиции. Обсъдихме и бъдещото подписване на споразуменията за съвместна комисия за сътрудничество, за бизнес съвет“, посочи президентът Румен Радев, като добави, че ще бъдат подписани други важни споразумения.

Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и съпругата му Интисар ас Сиси
БГНЕС

Заедно търсим мерки, които да не се изчерпват само с търговия. Вече търсим съвместни производства, сътрудничество в областта на инвестициите и съвместно излизане на трети пазари. Тук потенциалът е голям“, отбеляза Радев.
 
„Важно е, разбира се, и военно-техническото сътрудничество, в което имаме традиции, които, сигурен съм, ще бъдат увенчани с нови важни споразумения.
 
Обсъдихме и сътрудничеството в областта на въздушния и морския транспорт, така че да могат нашите граждани да общуват много по-лесно помежду си. Това е важно условие за успех в бизнеса и туризма“, допълни Румен Радев.

Българският президент Румен Радев и египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси разговаряха в Кайро
БГНЕС

„Друга приоритетна област, в която отбелязахме бъдещо взаимодействие, е енергетиката. Защото Египет и България могат да предложат алтернатива за диверсификация на доставки и маршрути, особено по отношение на природния газ.
 
Перспектива има и в нашето сътрудничество в автомобилната индустрия, на електрически машини и съоръжения, в хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и много други важни сектори“, каза още президентът.