/ БГНЕС
Румънският премиер Николае Чука подаде оставка. Това съобщи самият той преди минути на пресконференция в Министерския съвет на площад "Виктория" в Букурещ. Така лидерът на либералите предава щафетата на председателя на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку. Ротацията на властта трябваше да се случи още на 26 май, но плановете бяха осуетени заради започналата на 22 май стачка на учителите. 

“С края на стачката днес дойде моментът да прекратя мандата си като министър-председател и да се осъществи процедурата за ротация на правителството”, заяви Николае Чука. 
Новото правителство на Марчел Чолаку трябва да встъпи в длъжност в четвъртък. До тогава президентът Клаус Йоханис ще назначи настоящия министър на правосъдието Каталин Предою за временен министър-председател, според източници на телевизия Диджи 24.

В 17:00 ч. днес предстои среща между коалиционните партньори от НЛП и СДП за финализиране на управленската програма. Най-малкият коалиционен партньор - партията на етническите унгарци, вече заяви, че няма да участва и може да напусне коалицията, ако след рокадата бъде "избутана в ъгъла". Снощи лидерът на ДСУР Келемен Хунор заяви, че отхвърля предложението на лидера на СДП Марчел Чолаку в бъдещото правителство партията да получи министерствата на енергетиката и европейските фондове вместо министерствата на развитието и околната среда, които контролира в момента.

Николае Чука
БГНЕС

Правителството на Чолаку ще има по-малко министерства, след като туризмът се премести в Министерството на икономиката, а спортът - в Министерството на семейството.
Все още не е ясно дали след оставката си като премиер Чука ще оглави някое от министерствата или ще избере поста председател на Сената - длъжност, смятана за втората по важност след президентската, тъй като съгласно конституцията в случай на необходимост именно той има задължението да замести държавния глава.

Днес Николае Чука остави на своя наследник Марчел Чолаку в сградата на Министерския съвет няколко икони и знамената на военновъздушните, военноморските и сухопътните сили и на генералния щаб. 

Размяната на премиерския пост беше договорена между либералите и социалдемократите през ноември 2021, когато двете партии се съгласиха да управляват заедно. Според споразумението Николае Чука трябва да бъде заменен от социалдемократа Марчел Чолаку - председател на Камарата на депутатите и на Социалдемократическата партия. 
Мартина Ганчева/БТА